Kilpatanssi


Katso Suomen Tanssiurheilu- liiton lajiesittelyvideot!

 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Tervetuloa kilpatanssijoiden iloiseen joukkoon! Kilpatanssi on antoisa harrastus ja kilpaileminen tuo harjoitteluun mukavaa tavoitteellisuutta sekä mahdollisuuden tavata muita lajin harrastajia. Jokainen pari kilpailee omalla taitotasollaan ja omien tavoitteidensa mukaisesti.

 

Kilpatanssilla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Vakiotanssit ovat kilpailujärjestyksessä hidas valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistanssit ovat kilpailujärjestyksessä samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive. 10-tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.

Kilpatanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostavat mies ja nainen. Kilpatanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät.

Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja tällöin puhutaan F-luokasta. Ensimmäisessä varsinaisessa kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia (valssi, tango, quickstep, samba, cha-cha ja jive). D-luokassa mukaan tulevat foxtrot ja rumba ja C-luokassa tanssitaan jo kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita tanssiiko hän jatkossa vain vakio- tai latinalaistansseja. Seniori 1- ja Seniori 2-ikäsarjoissa valinnan voi tehdä jo D-luokassa ja Seniori 3 ja Seniori 4-ikäsarjoissa on mahdollisuus tähän valintaan jo ensimmäisessä kilpailuluokassa.

Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun, nuorimmat harrastajat ovat olleet nelivuotiaita. Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Tällä hetkellä iäkkäimmät harrastajat ovat yli 70-vuotiaita.